Ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο μικρασιατικό Πόντο έχει οριστεί η 19 η Μαϊου. Την απόφαση αυτή έχει λάβει ομόφωνα η Ελληνική Βουλή το Φεβρουάριο του 1994. Η γενοκτονία των Ποντίων ( 1916 - 1923 ) που μετρά 353.000 νεκρούς αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη γενοκτονία του αιώνα μας, μετά από αυτή των Αρμενίων.
Ένα μνημειώδες έργο για την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου έγραψε ο καθηγητής Κώστας Φωτιάδης ύστερα από εντολή της Ελληνικής Βουλής. Το έργο αποτέλεσμα πολύχρονης και κοπιαστικής επιστημονικής έρευνας, μεταφράστηκε σε έξι γλώσσες. Και παραμένει …θαμμένο στα υπόγεια της Βουλής από το 2004. Από τότε καμιά Ελληνική Βουλή και ουδείς εκλεγμένος Πρόεδρος Ελληνικής Βουλής (και πέρασαν πολλοί) ανέλαβε την ευθύνη της έγκρισης για την έκδοση του έργου, από το φόβο των …Τούρκων.
Η γενοκτονία ως όρος διαμορφώθηκε κυρίως στη δίκη της Νυρεμβέργης το 1945. Σύμφωνα με τους ιστορικούς ο όρος σημαίνει τη «μεθοδική εξολόθρευση, ολική ή μερική, μιας εθνικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας.
Ο γενοκτόνος δεν εξοντώνει μια ομάδα για κάτι που έκανε, αλλά για κάτι που είναι. Στην περίπτωση